Ce este succesul în fotografia de nuntă?

De când am înțeles că fotografia a devenit principala mea sursă de venit și am început s-o tratez ca atare, am încercat să găsesc o definiție a succesului în domeniul asta. Nu una general valabilă, pentru c-ar fi imposibil ca succesul să fie același pentru toată lumea, ci o definiție a ceea ce ar putea fi succesul pentru mine.

Cineva, nu mai știu cine, spunea că odată ce ai transformat pasiunea în afacere, a murit pasiunea. M-am gândit de multe ori la asta pentru că, de-a lungul timpului, am simțit c-am ajuns acolo. Și nu o dată. Dar mi-am dat seama că tot pasiunea, amplificată de ambiție, m-a făcut s-o iau de la capăt. Probabil că, pe calea succesului, pasiunea trebuie să moară și să renască de câteva ori.

Apoi, ca să am niște puncte de reper, am stat de vorbă și cu alți colegi, unii fotografi, alții antreprenori în alte domenii, alții angajați la corporație sau la stat. Ba chiar am și făcut, de curiozitate, un sondaj în rândul fotografilor de nuntă… ca să încerc să-mi dau seama cum își măsoară fiecare succesul.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu mi-am trăit ultimii zece ani tânjind după succes cu orice preț. Cred că încă nici n-am înțeles în totalitate ce înseamnă să ai succes ca fotograf, ci doar am înțeles că urmând niște principii și niște pași, mi-am impus niște standarde care mă ajută să găsesc un echilibru între ce fac ca să mănânc și, dacă am ce să mănânc, ce fac ca să trăiesc. Asta fără să-mi mai pierd pasiunea pentru fotografie.

succesul in fotografia de nunta

Cel mai des întâlnit răspuns la interebarea “Ce înseamnă succesul profesional pentru tine?” a fost “aprecierea”: aprecierea clienților, aprecierea colegilor, aprecirea familiei și a prietenilor. Apoi, “recunoașterea (valorii)” – premii, popularitate, etc. – și “banii” – un cont cu cel puțin 7 zerouri.

Mihai Bucur, fotograf profesionst de nuntă de 1 an:

Consider că, la început de drum, este necesar să îți stabilești un target, un țel, care de-a lungul timpului se modifică, pe măsură ce înțelegi mai bine domeniul în care activezi. Succesul, pentru mine, începe în momentul în care ajungi la punctul în care depășești acel target și începi să reușești să minimizezi compromisurile sau sacrificiile pe care trebuie să le faci zi de zi pentru a te menține peste acel prag. Și, pentru a simplifica în mai puține cuvinte, success = maximum result with minimum effort, as long as result > target.

Ca să și explic, din punctul meu de vedere succesul nu intervine atunci când ai rezultate maxime din punct de vedere profesional, ci atunci când ajungi să ai rezultate peste așteptări din punct de vedere profesional și începi să acorzi din ce în ce mai mult timp și energie planului personal, familiei, ție.

Laurențiu Nica, fotograf profesionist de nuntă de 6 ani:

Definirea succesului, pentru mine, înseamnă ca numele meu să fie recunoscut și asociat cu calitatea în fotografia de nuntă. Asta înseamnă ca și clientul să fie mulțumit. Aș putea face și o schemă: calitate = client mulțumit = satisfacție financiară = recunoaștere = SUCCES.

Vlad Crihan, fotograf profesionist de nuntă de 6 ani:

Ce este succesul pentru mine? Eu nu mă văd a fi de succes dacă am foarte multe evenimente, ci mai degrabă puține, dar cu clienți încântați. De asemenea, m-aș considera successful în momentul în care oamenii au ceva de învățat de la mine. Când știu că nu fac ceva la fel ca toată lumea, ci ceva special ce lumea ar vrea să învețe.

Andrei Dumitrescu, fotograf profesionist de nuntă de 5 ani:

E ca și cum ai întreba ce este fericirea. Pentru unii e de ajuns să fie sănătoși și să aibă ce pune pe masă. Pentru alții, să aibă case mari și femei frumoase. Sau era invers? 🙂 Dar, ca să formulez într-un fel, succesul este atunci când ești căutat pentru ceea ce ești, iar ceea ce faci, faci cu plăcere.

Citeam de curând despre importanța feedback-ului. Cred că este un reper foarte bun în a-ți evalua rata de succes. În principiu, lipsa unui feedback, echivalează cu un feedback negativ. Pe cealaltă parte, niște reacții pozitive și constante, îți pot da o satisfacție personală și o confirmare că muncă ta este apreciată, ceea ce coincide cu succesul. Aici poate interveni, în funcție de capacitatea și rezistența fiecăruia de a înțelege, o plafonare și o autosatisfacție. Plafonarea și autosatisfacția sunt cei mai mari dușmani ai succesului, odată atins. Cei care au încercat cel puțin o dată în viață să slăbească, știu foarte bine că e mult mai ușor să slăbești decât să te menții. La fel este și cu succesul. Odată ajunși sus, unii se înfruptă cu nesaț, iar alții doar se bucură că au ajuns acolo și își dau seama că munca abia atunci începe cu adevărat.

Adina Dumitrescu, fotograf profesionist de nuntă de 13 ani:

Dacă mă întrebai acum câțiva ani, răspunsul ar fi fost altul, probabil legat de bani, recunoaștere, de ce nu – premii etc. Azi am cu totul altă opinie. Succesul pentru mine este să fiu eu mulțumită, profesional, financiar, afectiv. Poate că ce mă mulțumește pe mine nu e suficient pentru alții, dar sincer, nu mă mai interesează prea mult părerea altora.

Așadar, ce este succesul în fotografia de nuntă?

Combustibilul succesului, pe lângă compușii enuziasm, pasiune, ambiție, multă muncă, apreciere și respect, ca să ardă bine, are nevoie și de bani. Pentru mine, banii trebuie să vină ca o consecință. Am învățat că fiecare compromis făcut în direcția unui profit mai mare, scade flacăra pasiunii, atât timp cât motivația nu e reprezentată doar de bani.

Am ajuns la concluzia că succesul, pentru mine, înseamnă libertate. În mintea mea sună atât de frumos. Libertatea de alege cu cine lucrez, libertatea de a-mi face programul după bunul plac, libertatea de lua pauze atunci când vreau și câte vreau, libertatea de a-mi oferi timpul liber cui doresc, libertatea de a-mi aprecia munca la adevărata valoare, libertatea de a spune ce simt (chiar dacă unora nu le place) și lista poate continua.

succesul in fotografia de nunta 2

Și mai cred că libertatea nu se câștigă peste noapte, nu se câștigă fără a învață lecția compromisului, nu se câștigă fără a-ți pierde de câteva ori pasiunea și fără a o lua de la capăt mereu ca s-o regăsești, nu se câștigă fără nopți nedormite și multă muncă înainte, nu se câștigă fără a face greșeli și fără a le corecta, libertatea nu se cumpără neapărat cu bani (atât timp cât buzunarul nu e gol). Libertatea se înțelege și se dobândește în timp. E o stare de spirit pe care eu o numesc succes și la care cred că se poate ajunge ținând cont de mai multe principii, iar câteva le voi enumera mai jos.

1. Învață să spui “NU” și ai încredere în intuiție

Era undeva prin 2015 când o mireasă a încercat, după un schimb de mailuri întins pe câteva zile, să obțină de la mine un angajament în condițiile ei. Ba că sunt alți fotografi care au prețuri mai mici și oferă același lucru, ba că nu vrea factură și contract ca să mă scutească de niște taxe, ba că nunta ei o să fie cea mai mișto și c-o să trag numai cadre de portofoliu și-o să iau zeci de premii. 2015 era deja un an bun financiar pentru că nu spusesem “NU” in anii precedenți. Voiam să fotografiez cât mai mult și să încasez cât mai mult.

Am renunțat la nunta respectivă, pentru că intuiția mi-a zis așa. A fost o decizie bună, pentru că pe data respectivă am fotografiat una dintre cele mai emoționante nunți ale lui 2015, iar 2015 a fost un an în care am făcut multe compromisuri. Nunța respectivă a fost printre cele care mi-au ținut pasiunea vie.

Poate ați trecut și voi pe aici și ați auzit pe la prietenii sau apropiații care știu că sunteți fotografi: “E, vrem doar câteva poze, nu e mare lucru” – dar e vorba despre un botez sau o nuntă, în speranța unei reduceri substanțiale. Învățați să spuneți “NU”, clienții nu ne plătesc pentru câteva poze, ne plătesc pentru toate experiențele prin care am trecut, pentru toate nopțile nedormite, pentru tot timpul sacrificat, pentru toți anii în care am învățat ca să devenim cine suntem astăzi. Dacă e vorba de prieteni și dacă simțiți să faceți asta, mergeți gratis, faceți-le un cadou. Dar nu e obligatoriu. Instant gratification can wait.

2. Încearcă, testează, muncește, greșește și ia-o de la capăt până funcționează

If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!” O zice Richard Breson și sunt de acord.

Unii oameni nu încearcă și nu testează pentru că le e frică de eșec. Teama de eșec (adesea numită și teama de succes 😀 ) ne împiedică să trecem la acțiune, să testăm. E doar o singură cale să ne dăm seama dacă ceva funcționează sau nu, iar dacă nu trecem la fapte, n-avem cum să aflăm. Multe oportunități trec pe lângă noi pentru că n-avem curajul să le infrutam.

Să accepți că poți să greșești și că nimic și nimeni nu e perfect, înseamnă un pas mare către libertate.

It is very important to understand that we function better if there is no safety net“și va las aici, cadou, un mic discurs de-al lui Arnold Schwarzenegger.

3. Gândește MARE

Nu te mulțumi cu puțin când știi că poți să faci mai mult. Atât pentru tine, cât și pentru cei din jur și, de ce nu, pentru întreaga planetă. Oportunitățile despre care scriam mai devreme pot apărea o singură dată în viață, iar dacă nu te urci in trenul potrivit, s-ar putea să nu mai vină niciodată.

Așadar, dacă crezi că nu poți să ajungi să câștigi cât îți dorești din fotografia de nuntă, află că sunt alți fotografi care deja o fac.

4. Învață din greșelile altora

Ideea că învățăm din greșelile noastre e un adevăr absolut. Dacă e cineva care contesta asta, să ridice mâna sus. Dar cum n-o să avem timp să facem toate greșelile din lume de ce să nu fim preocupați și de greșelile altora? E un exercițiu de atenție care ne poate ajuta să evităm să suferim consecințele negative ale acestor greșeli.

5. Nu poți să fii pe placul tuturor

Când am realizat că nu pot fi pe placul tuturor și că făceam eforturi mari și iroseam mult timp ca să fac pe plac tuturor, m-am simțit cu adevărat liber. Sunt clienți pe care nu-i putem mulțumi oricât de mult ne-am fi străduit și e doar vina noastră pentru că nu ne-am dat seama de asta de dinainte de a fi bătut palmă. Câteodată se întâmplă, pur și simplu. Nu putem citi pe toată lumea.

După ce am cucerit acest sentiment de îndoială de sine, de a fi scăpat de frica de a fi pe placul tuturor, mi-am dat seama că trebuie să-mi canalizez energia, concentrarea, entuziasmul către ce cred eu că mi se potrivește cel mai bine. Cu o mentalitate de orice e posibil, dacă e însoțită și de fapte. Atitudinea față de ceea ce facem e la fel de importantă ca aptitudinea (skillurile noastre). Asta cred eu că e libertate.

6. Renunță la oamenii care te trag în jos și înconjoară-te de oameni care te ajută să crești (chiar dacă-s mai puțini)

Asta e fix legată de răspunsurile primite în urma sondajului. Dacă nu ne putem înconjura de clienți și oameni care să ne aprecieze pentru cine suntem și pentru ce facem, atunci libertatea e pusă în pericol. Așadar, căutați claritatea necasara pentru a descoperi cine vrea să creșteți și se bucură de asta și cine nu.

P.S.: Dacă vrei să ne spui ce înseamnă succesul pentru tine, te rugăm să  ne scrii în comentarii!

WEDDCAMP lansează prima colecție de tricouri dedicată fotografilor de nuntă. Pentru că gospodarul își face vara șubă și iarna tricouri. Tricourile sunt disponibile momentan cu precomanda.

Tricou WEDDCAMP "Azi ma simt bine-expusa" Tricou WEDDCAMP Fara tine nu am niciun obiectiv Tricou WEDDCAMP Weekendul incepe luni
Tricou WEDDCAMP Azi ma simt bine expus Tricou WEDDCAMP Fara tine nu am niciun obiectiv Tricou WEDDCAMP Weekendul incepe luni

Facebook Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

This website is using cookies. By using www.weddcamp.com, you agree to the use of our cookies.