Cum să îți fotografiezi câinele în acțiune utilizând Canon 5D Mark IV?

fotografie animale in actiune canon 5D mark IV

Când vine vorba despre fotografii de acțiune, deja ne gândim la cele mai sofisticate sisteme de focus ale camerelor foto mirrorless: tracking, eye tracking, animal eye tracking, face detection, deep learning. Și, pe bună dreptate, e destul de greu pentru vechile DSLR-uri să mai facă față unor comparații.

Fiind un utilizator vechi de Canon, m-a preocupat dintotdeauna cum să îmbunătățesc performanțele de focus ale camerelor pe care le-am avut în geantă. Printre amicii și prietenii mei fotografi care folosesc Canon au fost, de-a lungul timpului, discuții despre focus. Cel mai des, problemele au apărut la ședințele foto de familie care aveau și câine, iar concluziile au fost că rareori au putut găsi în focus 2-3 imagini din 10 cu câinele alergând spre camera sau jucându-se. Mi s-a întâmplat si mie de câteva ori dar, înainte de pune eticheta că nu e bună camera, m-am întrebat dacă o folosesc cum trebuie?

Și, majoritatea răspunsurilor am găsit-o de când l-am adoptat pe Timon. Așadar, la întrebarea “e Canon 5D Mark IV o cameră suficient de bună pentru a fotografia animale în acțiune?” răspunsul e “Da”. Desigur, n-aș putea să-l compar la capitolul ăsta cu celalaltă cameră din geantă, un Sony A9, dar o să va las mai jos câteva setări care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți rata de succes a imaginilor în focus atunci când fotografiați câini la joacă.

În multe cazuri folosesc focalizarea pe punctul central în combinație cu AI SERVO (Continuous focus) și rafală. Timpul de expunere, în funcție de condițiile de lumină, nu e mai lung de 1/800. Ideal ar fi să fie măcar 1/1600, 1/2000, cu orice obiectiv ați folosi, ca să “înghețați” mișcarea. Eu prefer 24-70 mm/2.8, 70-200 mm/2.8 sau 400 mm/2.8.

Magia nu e aici, astea-s niște reguli de bază pentru orice fel de fotografie cu subiecte în mișcare. În meniul AF al Canon 5D Mark IV, la primul tab, sunt mai multe scenarii, iar pentru cele mai bune rezultate eu folosesc Scenariul 5: “Case 5: For erratic subjects moving quickly in any direction”, unde am senzitivitatea la +1 (asta poate fi modificată în funcție de cât de rapid se mișcă subiectul, dacă aleargă foarte repede schimb la +2). În principal, am observat că la +1 e o medie, iar focusul lucrează bine și pentru animalele care se mișcă mai lent, dar și pentru cele care aleargă foarte repede.

Apoi, combinația de setări din tabul al doilea din meniul AF poate face diferența. În modul Continuous, la multe dintre sisteme (chiar și la A9), abia a doua sau a treia imagine dintr-o rafală va fi în focus. Aici puteți să-i spuneți sistemului când să facă declanșarea pentru primul cadru, dar și cum să-l interpreteze pe al doilea: când s-a făcut achiziția de focus sau dacă focusul nu e tocmai precis. Eu prefer declanșarea balanced (adică setarea pe 0) sau în prioritate de focus.

Totul pentru o rată de succes de 6-8 cadre din 10. Eu zic că e mai mult decât decent. Iar dacă preferați să vă fotografiați animalul de companie în instanțe statice, atunci nu trebuie să vă bateți capul cu setările de mai sus.

Facebook Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

This website is using cookies. By using www.weddcamp.com, you agree to the use of our cookies.