Acum cativa ani, cineva imi spunea ca a fotografia siluete este cel mai usor mod de a expune un cadru. Nu trebuie sa stii multa tehnica. In teorie, asa e! In practica devine mai greu, mai ales daca esti interesat de compozitii diferite, spectaculoase. Dar ce ne atrage atunci cand vedem o imagine cu siluete bine realizata? Poate cromatica (multe dintre fotografiile cu siluete sunt realizate fie la rasarit, fie la apus)? Poate misterul acelui cadru tocmai pentru ca ochiul nostru nu este obisnuit cu o astfel de imagine (ochiul uman nu poate sa subexpuna sau sa supraexpuna)? Poate simplitatea? Fiecare dintre noi poate raspunde diferit. Eu sunt atras de cromatica, de contraste puternice, de simplitate si de misterul creat in jurul povestii.
Iata un scurt ghid personal de fotografiere a siluetelor:
POZITIONAREA SUBIECTULUI FATA DE CAMERA
Aseaza subiectul intre camera si o sursa puternica de lumina (poate fi soarele, poate fi un flash, poate fi orice sursa de lumina)
SETARILE CAMEREI
De preferat, foloseste camera in modul Manual si fa-ti setarile in functie de cel mai luminos punct din cadru (expune pentru highlights), nu expune pentru fata subiectului tau.
POSINGUL CUPLULUI
Pentru ca un cadru cu siluete sa fie bine realizat, siluetele trebuie sa fie perfecte, sa nu se suprapuna cu alte elemente din cadru. Eu prefer profilele pentru siluete si prefer sa fie bine delimitate. Peste 90% dintre cadrele cu siluete prezinta cuplul pozitionat fata in fata. Este un punct bun de pornire, dar tine cont ca siluetele trebuie sa fie bine delimitate, sa existe un spatiu bine definit intre siluete. Chiar daca mirii stau fata in fata, pozitioneaza-i la 30 cm unul fata de celelalt. Daca vrei sa iesi din tipare, da-le ceva de facut (vezi imaginea lui Andrei Dumitrache, a doua care ilustreaza acest articol).
LINIA ORIZONTULUI
Daca alegi sa ai un cadru landscape (peisaj), ai grija ca linia orizontului sa nu taie subiectul. De obicei, ce este sub linia orizontului intr-un cadru cu siluete este la fel de subexpus ca subiectul tau. In astfel de cazuri, eu prefer, pe cat posibil sa imi pozitionez cuplul desupra liniei orizontului in totalitate (cu picioare).
ADAUGA UMBRE
O silueta poate fi si proiectia unei umbre pe un perete sau pe o alta suprafata. La rasarit sau la apus, cand soarele este aproape de linia orizontului, umbrele devin mai lungi, le poti adauga in cadru pentru a aduce si mai mult mister. Ai grija ca umbrele sa intre in totalitate in cadru, ca in exemplul de mai jos.
CEZAR BRASOVEANU
Aceasta imagine a fost realizata la sedinta foto de dupa cununia civila.
Detalii tehnice:
Camera foto: Nikon D600
Obiectiv: 24-70 mm
Diafragma: 3.2
Timp de expunere: 1/4000
ISO: 120
Fotografii de nunta din Romania au trimis cele mai bune fotografii cu siluete din 2016. Mai jos aveti o selectie. Vezi la finalul articolului cum poti participa si tu la urmatoarele articole!
ANDREI DUMITRACHE
Aceasta imagine este realizata la sesiunea foto ce a avut loc inainte de nunta, la Poiana Brasov, intr-o dupa-amiaza faina de aprilie. Plimbandu-se cu mirii sai, Andrei a observat un mic deal care arata promitator pentru un cadru cu siluete, intr-o lumina excelenta pentru acest tip de fotografiere. Prima data, Andrei le-a sugerat celor doi indragostiti si le-a explicat ce anume vrea sa obtina, dupa care i-a rugat sa mearga acolo, pe culmea dealului. Andrei si-a dorit un cadru haios, care sa-i reprezinte cuplul si i-a rugat sa alerge cativa metri pe linia orizontului, dar sa fie atenti sa porneasca cu acelasi picior. A tras 4-5 cadre si l-a ales pe cel mai reusit. Specificatii tehnice:
Detalii tehnice
Camera foto: Nikon D610
Obiectiv: Nikkor 24-70 (la 58mm)
Timp de expunere: 1/1250 s
Diafragma: 2.8
ISO: 125
FABIO MIRULLA
Acest cadru minunat are o poveste romantica in spate: mirele a invatat in secret sa cante la chitara cu 6 luni inainte pentru a-si surprinde iubita cu o reprezentatie live a melodiei ei preferate, “All of me”! A fost un moment absolut minunat! Fabio a inteles imediat ce mirele a pus mana pe chitara ca poate face un cadru reprezentativ pentru acest moment: o silueta cu mireasa venind prin spatele cortinei in timp ce mirele canta la chitara. Fabio a ales acest cadru pentru ca gesturile celor doi surprind excelent esenta momentului. Imaginea a fost realizata intr-o vila din Toscana, cu cateva minute inainte de ceremonia religioasa.
Detalii tehnice
Camera foto: Canon 5D Mark III
Obiectiv: Canon 35mm f1.4
Timp de expunere: 1/80
Diafragma: 2
CEZAR MACHIDON
Cezar si cuplul sau erau Sibiu, undeva spre apus. Cezar a vazut fanta de lumina de pe strada si a asteptat sa treaca masinile inainte sa isi aseze mirii fix acolo unde isi dorea 🙂 Et voila! Un cadru excelent cu siluete! La editare, Cezar a inchis umbrele la maxim si a ridicat cat de mult a putut highlights avand grija sa nu piarda din detaliile pe alb.
Detalii tehnice
Camera foto: Nikon D750
Obiectiv: 85mm, f2.8
ISO: 100
Timp de expunere: 1/4000
SILVIU POPOVICI
Silviu a realizat aceasta imagine la Oradea, mai exact la primarie dupa consumarea starii civile.
Detalii tehnice
Camera foto: Nikon D750
Obiectiv: 28 mm 1.8
ADINA DUMITRESCU
Fotografia aceasta este (aproape) un photobomb, dupa cum povesteste Adina. Pe holul hotelului, in compania mirelui, intentiona sa ii faca lui cateva portrete. Mireasa a iesit din camera ei si a nimerit in raza luminii continue cu care lucra. Adina a simtit ca e momentul perfect sa declanseze, mai ales ca a fost un first look neprogramat. La editare a preferat o varianta color, in care a accentuat diferentele de culoare a luminii care au aparut cand a deschis usa.
Detalii tehnice
Camera foto: Nikon D800
Obiectiv: 85 mm/ f 1.8
Timp de expunere: 1/160
Diafragma: 2.8
ALINA ELENA CIOCAN
In asteptarea invitaților, mirii erau agitati, la intrarea in restaurant, cu paharele de sampanie in mana. Candelabrul i-a atras atentia Alinei de cum a ajuns si si-a propus sa il puna intr-un cadru spectaculos pentru miri. A fost un motiv de care s-a legat, in ideea ca Alina si-a propus sa realizeze cel putin o imagine “gandita” la fiecare eveniment, dincolo de frumusetea desfasurarii naturale a momentelor. Bine gandit, bine facut! Stiam ca nu le poate rapi mirilor foarte mult timp din momentul primirii invitatilor, așa ca si-a pregatit setarile, asistetul era pe pregatit cu un blit Phottix (la puterea 1/16), care avea atasat un gel aramiu, pentru a pastra cumva atmosfera si culorile candelabrului. A durat numai un minut din momentul in care i-a rugat pe miri sa iasa din rutina evenimentului pentru acest cadru si pana la acest cadru minunat! Alina le-am aratat fotografia pe display-ul aparatului, iar reactia lor a fost uimitoare! Editarea asupra imaginii este minima, pentru ca Alina a ales setarile perfecte.
Detalii tehnice
Obiectiv: Sigma Art 24mm 1.4
ISO: 100
Diafragma: 4
Timp de expunere: 1/1000 s
CIPRIAN DUMITRESCU
O scurta fuga in timpul petrecerii a fost tot ce a fost nevoie pentru o fotografie pe care Ciprian crede ca cei doi miri o vor privi cu drag la batranete. A fost una dintre nuntile lui cele mai faine ale anului, intr-o locatie unde si-a dorit din totdeauna sa fotografieze, Hard Rock Cafe!
Detalii tehnice
Camera foto: Canon 5D Mark III
Obiectiv: Canon 14mm f2.8
Blitz: Canon 600ex-rt
Timp de expunere: 1/80 s
ISO: 800
MIHAI RUJA
Cum la sedinta de dupa nunta Mihai a stat pana pe inserat cu mirii, au decis impreuna sa mearga in locul unde cei doi s-au intalnit pentru prima data si care are o semnificatie importanta pentru ei. Imaginea este realizata la una din intrarile in sala Unirii din Alba Iulia. Mihai a “indraznit” sa aseze miri separat in cadru tocmai pentru a ilustra „prima lor intalnire”.
Detalii tehnice
Camera foto: Canon 5D Mark III
Obiectiv: Canon 35mm f/2
Timp de expunere: 1/125
DRAGOS GHEORGHE
Dragos nu are o poveste siropoasa pentru aceasta imagine. A vazut lumina, si-a ales un background curat si s-a gandit la un cadru creativ. Majoritatea mireselor se teme sa faca jocuri cu buchetul in ziua nuntii, tocmai pentru a nu-l deteriora, insa Dragos se considera norocos pentru ca mirii lui au fost relaxati si deschisi la ideile sale.
Date tehnice:
Obiectiv: 35 mm
Diafragma: 3.2
Timp de expunere: 1/3200
ISO: 100
GABRIEL RUGINA
Cei doi miri din imagine, Loredana si Adrian, ii povesteau lui Gabriel intamplari de la inceputul relatiei lor, cum Adrian a facut tot posibilul ca ei sa devina un cuplu. Si-au dorit tare mult o imagine care sa spuna povestea lor. Ancorati fiind in trecut, Gabriel a ales sa-i puna in cadru mergand de la dreapta la stanga, exagerand un pic povestea ca si cum ar urma-o pana la luna. 🙂
Detalii tehnice:
Camera foto: Nikon D700
Obiectiv: 85mm 1.8
Timp de expunere: 1/250
Diafragma: 5
ISO: 400
GEO DOLOFAN
Aceasta imagine a fost realizata intr-un timp foarte scurt, dupa cum chiar Geo spune. Mirele nu avea dispozitie pentru a fi fotografiat, iar mireasa, desi nu avea nicio treaba cu baletul i-a oferit acest cadru. Geo se considera norocos pentru ca surprins o asa imagine.
Detalii tehnice:
Timp de expunere: 1/750
Diafragma: 4
ISO: 100
SEBASTIAN GUTU
Sebastian a imortalizat acest cadru in Normandia, Franta, iar aici el si mirii sai sunt la sedinta foto de dupa nunta. Sebastian a ales sa puna in doua planuri diferite mirele si mireasa incercand sa faca o conexiune intre diagonala acoperisului din spate si asezarea mirilor in plan.
Detalii tehnice:
Timp de expunere: 1/5000
ISO: 200
Distanta focala: 120 mm
Obiectiv: 70-200 mm f/2.8
GEORGE IONITA
O imagine tare draga lui George, la care a muncit putin, spune el. A vazut cum a inceput sa cante saxofonistul si sa creeze atmosfera pe ringul de dans, apoi a remarcat ca cei doi miri se apropiau de ringul de dans si si-a dat seama ca poate face un cadru interesant, asa ca s-a indreptat catre responsabilul cu luminile si l-a rugat sa opreasca luminile pe pozitie, intr-o singura culoare, apoi l-a rugat rapid pe seful de sala sa diminueze lumina din local pe parcursul acestui moment muzical, pentru ca apoi sa compuna acest cadru misterios.
CLAUDIU CIPRIAN ARICI
Claudiu a realizat aceasta fotografie la Mamaia, iar spre sfarsitul sedintei foto a remarcat textura si liniile care duceau catre subiect. A mai declansat o data.
Detalii tehnice:
Camera foto: NIKON D610
Diafragma: 4
Timp de expunere: 1/2000
ISO: 100
Obiectiv: 35 mm
ALINA BOTICA
Imaginea este realizata la o sedinta de logodna. Alina si cuplul ei au plecat pe soare si ne-am intors pe ploaie si furtuna, iar aici deja incepeau sa se adune norii si sa prevesteasca furtuna. Soarele incepea sa apuna, asa ca i-a rugat sa se aseze in asa fel incat sa-i poata ascunde dupa ei si sa poata forma aceste siluete. Au avut totala incredere in Alina si imaginea le-a placut foarte mult.
Detalii tehnice:
Camera foto: Canon 6D
Diafragma: 13
Timp de expunere: 1/3200
ISO: 320
TUDOR POPA
Tudor a ales sa foloseasca de “flash-ul” natural si necostisitor numit asfintit si o lumina frontala foarte puternica care i-a cam “confuzat” focusul de cateva ori. Ca si editare: Tudor a tras sliderul de shadows in stanga si a accentuat highlights, ulterior a utilzat un brush (shadows & exposure) peste cararea ce duce spre orizont.
Detalii tehnice:
Camera foto: Canon 5D mark III
Obiectiv: Canon 70-200 2.8 II
Distanta focala: 200 mm
Diafragma: 2.8
Timp de expunere: 1/8000
ISO: 100
ALIN POPESCU
O fotografie complet neregizata, inainte de sedinta de logodna. Alin spune ca nimic nu a iesit mai bine ca acest instantaneu.
CATALIN ANGHEL
Pentru ca mirii lui Catalin sunt stabiliti in Marea Britanie de ceva timp, au decis ca sedinta foto de dupa nunta sa aiba loc la Timisoara. Si-au dorit sa fie fotografiati in orasul de care ii leaga atatea amintiri frumoase. Dupa o scurta vizita in Piata Unirii (cladiri istorice, stradute cu cafenele, Palatul Baroc, Domul Catolic) au ajuns si la Bastion – zidurile de aparare ale vechii cetati Timisoara. Fiind miezul zilei cu soare puternic si foarte cald, au hotarat impreuna sa traga cateva cadre la umbra (Catalin cauta o zona mai prietenoasa pentru cateva portrete portret). Catalin se declara un fan infocat al siluetelor si si-a dat seama imediat de felul in care pica lumina pe arcade si si-a propus sa foloseasca un flash indreptat catre peretele din spatele cuplului, care l-a ajutat in realizarea acestui cadru. A pozitionat flash-ul, a pasit catre lumina si a declansat. Catalin a ales aceasta imagine pentru ca ii place textura peretelui, nuantele de gri, si jocul de lumini si umbre. Editare: blacks in stanga, shadows in dreapta, contrast si whites dreapta. A folosit putin brush-ul pe partea de umbre cu expunerea in stanga si acesta este rezultatul.
Detalii tehnice:
Camera foto: Canon 5D mark III
Obiectiv: Canon 24-70 f/2.8
Distanta focala: 50 mm
Diafragma: 8
Timp de expunere: 1/160
ISO: 100
Daca ti-a placut articolul, da share si altora, poate le prinde bine! Daca vrei sa fii la curent cu articolele noastre, da subscribe la newsletterul nostru.
Esti fotograf de nunta si vrei sa contribui la articolele noastre colective? Da join grupului nostru de Facebook!
Daca nu ti-ai luat inca bilet la conferinta WEDDCAMP din iunie, o poti face aici! Doar pana pe 20 februarie poti beneficia de pretul de Early Bird de 810 lei.