În urmă cu 2 zile am întrebat comunitatea de fotografi și videografi dacă și cum resimte efectele răspândirii rapide a virusului COVID-19 (coronavirus). Câțiva au zis că e prea devreme ca să tragem niște concluzii, alții au zis că e bine să vedem care e starea industriei noastre, mai ales că este una direct și imediat afectată. Am primit peste 300 de răspunsuri (70% fotografi de eveniment, 30% videografi de eveniment).
În condițiile în care prima măsură pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului este izolarea, apreciem și salutăm implicarea comunităților noastre. Toate răspunsurile primite în acest sens indică faptul că lumea a luat măsuri de precauție și de igienă, stă acasă sau limitează cât de mult poate contactul cu alte persoane. Printre răspunsurile primite:
Interacționez cu un număr mai mic de persoane, am grijă mai mare decât de obicei la regulile sanitare și îmi informez apropiații să evite zonele aglomerate sau să ia contact cu persoane ce au venit din afară în ultimele 2-3 săptămâni.
Tratând aproape toți oamenii ca și când ar fi purtători de virus. Încerc să păstrez o minimă distanță față de ceilalți. Încerc să nu ating fața cu mâinile/telefonul neigienizate, iar dacă e cazul port mănuși (în zonele cu risc ridicat). Dacă folosesc aparatul foto, mă gândesc să iau cu mine un pachet de șervețele umede și să îl “igienizez” periodic; eventual să țin cât mai mult aparatul in mâna, astfel încât să nu ating alte chestii. La finalul evenimentului, ar fi bine să igienizam aparatura folosită, precum și interiorul mașinii, spre exemplu.
Lucrez de acasă și nu mai las copiii pe afară, mă gândesc să mă mut temporar la țară ca să am un pic de libertate prin curte.
Dezinfectant la intrare, dezinfecție la uși, mănuși la cumpărături, plăți doar cu cardul, gânduri bune și pozitive pentru cei din jur, mers la magazin foarte rar și doar atunci când e nevoie.
Voi respecta toate regulile de restricții și îi voi sfătui pe toți prietenii mei să facă la fel.
Cât de mult crezi că este afectat business-ul tău în urma răspândirii virusului COVID-19 (coronavirus) și a restricțiilor impuse de stat?
În timp ce 28.7% dintre cei care au răspuns consideră că business-ul lor va fi afectat foarte puțin spre mediu afectat, 71.3% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați de situație. 56.8% consideră că business-ul în fotografia sau videografia de eveniment le este în pericol.
48.8% consideră că nu își pot susține activitatea dacă situația se menține mai mult de trei luni (12.2% dacă situația se menține mai mult de o lună), în timp ce 52.2% dintre cei care au răspuns au rezerve pentru a își susține activitatea între 3 și 12 luni.
Ți s-au amânat/anulat evenimente în 2020 din cauza răspândirii virusului COVID-19? Dacă da, câte?
53% au răspuns că nu au evenimente amânate sau anulate momentan, iar restul de 47% au între 1-10 evenimente amânate sau anulate. Până acum , 4.3% au fost nevoiți să returneze avansuri sau taxe de rezervare, în timp ce 95.7 încă n-au primit cereri de returnare, dar 33% se așteaptă să primească astfel de cereri în viitorul apropiat.
41.4% dintre cei care au un studio și-au închis deja activitatea acolo.
Ai o strategie de business prin care să depășești această situație?
29.7% au răspuns că sunt pregătiți pentru astfel de situații de criză, în timp ce restul a răspuns că nu există o astfel de strategie de criză.
Ai venituri suplimentare care vor fi sigure în perioada următoare?
40.6% au răspuns că au venituri suplimentare sigure, în timp ce 59.4% nu au sau nu sunt siguri de venituri în perioada următoare.
Concluzii
Deși mulți dintre noi tratăm cu responsabilitate această situație, ar trebui să ne îngrijoreze indiferența altora. Este o situație care ne afectează pe toți și ar fi bine să lăsăm la o parte orice teorie a conspirației, orice scenariu cum că toată situația asta este regizată pentru ca unii să aibă profituri, să fim atenți la “știrile false” și mai ales să nu le răspândim (orice știre falsă are un caracter de spectaculos – vedeți știrea cu Cristiano Ronaldo care și-ar fi transformat hotelurile în spitaluri) și să ne mobilizăm ca să încetinim răspândirea. Încercați să vă informați doar din surse oficiale.
Este o situația care, dacă nu e gestionată cum trebuie, poate escalada și mai rapid și ne-ar putea afecta infinit mai mult decât în acest moment.
Responsabilitatea nu înseamnă panică, nu înseamnă să golim magazinele și să tratăm totul ca și cum ar fi sfârșitul lumii. E o situație nouă, care ne obligă la analiză și introspecție, la adaptare și acțiune. Cei cu cea mai mare capacitate de adaptare vor avea de câștigat.
Așa cum am văzut, este posibil să simțim deja tensiunea financiară a anulărilor din cauza pandemiei COVID-19. Distanțarea socială este cea mai bună modalitate de a controla răspândirea acestui virus – ar trebui să lucrăm absolut de acasă, dacă și acolo unde este posibil, iar adunările sociale mari ar trebui limitate (citiți acest experiment al Washington Post).
Mulți dintre noi ne bazăm pe evenimente ca principală sursă de venit, iar știrile din ultimele zile sunt descurajante, mai ales în contextul restricțiilor din jurul evenimentelor sociale. Așa cum am scris mai sus, în acest moment, adaptarea va face diferența și am putea folosi această perioadă de pauză neplanificată pentru a vedea ce facem bine și ce nu facem bine, pentru reorganizare, pentru dezvoltarea de noi idei (mai ales de business), ca atunci când lucrurile vor fi din nou sub control să fim mai pregătiți. Am observat că mulți dintre noi ținem toate ouăle în același coș, iar această pandemie ne-a luat prin surprindere.
8 lucruri de făcut în această perioada de izolare dacă ești fotograf de nuntă
Reorganizează-ți site-ul și actualizează-ți portofoliul
Pentru cei care nu fac asta constant, e o perioada bună să lucrați la site și să vă actualizați portofoliul. Poate până acum n-ați conștientizat sau n-ați fost conștienți ce înseamnă o prezență activă în online, dar va veni din nou perioada în care clienții își vor caută furnizori. Un portofoliu actualizat și impresionant poate fi un instrument de marketing puternic și care poate face diferența.
Învață lucruri noi și dezvoltă aptitudini care ți-ar putea fi de folos pe viitor (mai ales în legătură cu online-ul)
E un moment bun să vă autoevaluați cunoștințele. Să stabiliți ce faceți bine, ce nu faceți bine și ce ați putea învața nou și care să va fie de folos pe viitor. E plin internetul de tutoriale. Poate vreți să învățați să faceți o promovare corectă și eficientă pe Facebook sau nu șțiți cum să instalați și să folosiți Facebook Pixel, poate vreți să învățați mai multe despre optimizarea pentru motoarele de căutare sau să descoperiți noi canale de promovare, poate considerați că tehnica fotografică sau editarea nu sunt punctele voastre forte și vreți să le îmbunătățiți sau să setezi și să faci un streaming live (multe dintre lucruri se vor comunica online în viitorul apropiat) și multe alte lucruri. Toată lumea caută soluții pentru a genera venituri imediat. Cum niciun copac nu crește peste noapte, e foarte posibil ca nici veniturile să nu vină peste noapte. Mai ales într-un moment în care totul (sau aproape totul) este înghețat.
Fotografie de stock și post-procesare
Pentru cei care nu s-au gândit la fotografia de stock să știți că sunt fotografi care câștigă bine din asta. Și, în timp, devine un venit pasiv. La început, efortul s-ar putea să fie mai mare, e nevoie să urmăriți trendurile și ce se vinde bine. Avantajați sunt cei care fotografiază în timpul liber și altceva decât evenimente sau ședințe foto și care au deja un volum mare de fotografii prin care pot căuta și identifica fotografii care s-ar potrivi pentru stock. Dar nu e niciodată prea târziu pentru a crea conținut pentru fotografia de stock. Și puteți face asta stand acasă. Aici o listă de site-uri de fotogafie de stock și câteva sfaturi despre cum să începi și ce să faci.
Dacă de-a lungul timpului au fost mai mulți fotografi care v-au apreciat stilul de post-procesare, să știți că puteți oferi contra-cost, pe timp de criză, și astfel de servicii. Cu siguranță sunt fotografi depășiți de volumul de muncă de anul trecut și care ar putea avea nevoie de ajutor (nu numai în România).
Identifică noi domenii de fotografie în care ai putea activa
Poate te atrage fotografia de food, fotografia de produs sau altele – această perioadă e una care ne învață că e riscant să joci totul pe o singură carte. Stăpânirea unui gen de fotografie e un atu, însă faptul de a avea un portofoliu de nivel profesional în mai multe domenii e cu siguranță mai de ajutor mai ales în momente de criză!
Fotografii de nuntă au un domeniu de activitate complex, care le permite să exerseze diverse aspecte, iar dacă ai învățat deja să faci niște fotografii spectaculoase cu inele prin pahare, ai mai mari șanse să faci niște fotografii deosebite la cocktailurile unui restaurant. Dar astfel de aptitudini nu le dezvolți peste noapte. Cât stai în casă, poți exersa din plin!
Identifică noi domenii de business în care ai putea activa
”Don’t keep your eggs in one basket” zice o zicală engezească. E excelent dacă ai reușit să ai o afacere de super-succes în fotografia de nuntă (sau în orice ramură a fotografiei), dar situația actuală ne arată cât de relativ e totul! De aceea e bine să fii măcar pregătit (cu abilitățile necesare) să activezi și în domenii care vizează resurse complementare (e una să te bazezi pe banii persoanelor fizice, pe banii micilor afaceri sau pe banii corporațiilor – un moment ca acesta are un impact diferit în cazul fiecărei categorii!)
Vezi ce anume poți învăța și exersa ca la o adică să adaugi și alte surse de venit la ceea ce ai deja.
Fă networking. La greu.
Ești foarte ocupat și nu ai niciodată vreme de asta, dar acum e un moment bun. Întărește-ți legăturile cu alți fotografi, cu furnizorii și… chiar cu mirii! Oferă-le ajutorul tău cu aspecte pe care le poți rezolva pentru ei (programare, design, fotografie de produs etc.) – mirii tăi poate au afaceri proprii care sunt vulnerabile acum și ar putea folosi ajutorul tău. Poate după ce revin lucrurile la normal vei simți și beneficiile unui astfel de ajutor dat! Indiferent cui.
Aplică pentru burse de fotografie și participă la concursuri de fotografie cu premii în bani
Există sute de concursuri de fotografie și burse acordate de diferite organizații. Utilizați acest timp pentru a face unele cercetări, marcați-vă calendarul și fiți gata să trimiteți când va veni momentul.
Proiecte personale care nu implica un numar mare de persoane
Chiar dacă suntem forțați de împrejurări să nu mai fotografiem evenimente, timpul în care utilzam camera n-ar trebui să stea în loc. Experimentați cu familia, cu animalele de companie, cu natura, astfel vă puteți completa și timpul liber cu alte activități care vă pot fi pe plac și vă pot ajuta la reducerea stresului. Și e o modalitate bună de a crea și descoperi conținut bun pentru stock și de a genera un venit pasiv, până la reluarea evenimentelor.
Citeste și Nunțile sub amenințarea coronavirusului – sfaturi de la experții din domeniul nunților
Voi, cei care aveți venituri numai din fotografie de nuntă, la ce alte soluții v-ați gândit? Așteptăm părerile voastre în comentarii.
Stay home, stay safe!