Kingston Technology a lansat, la începutul lui 2021, o stație de lucru foarte practică, care poate susține, în același timp, până la 8 sloturi SD sau micro SD, 4 sloturi USB 3.2 și 4 sloturi USB 3.2 Type C sau care pot fi combinate în funcție de necesitate, fie că e folosită la birou, fie că e folosită în afara lui. Kingston Workflow Station a ajuns și la noi ca să-i testăm funcționalitatea, practicabilitatea și utilitatea.
Stația se vinde doar cu hub-ul USB (un slot USB 3.2 Type A și unul USB 3.2 Type C), huburi pe care nu le-am găsit separat la vânzare, vin doar cu stația momentan (deci, varianta cu 4 porturi USB Type A și 4 porturi USB Type C e doar ipotetică), iar cititoarele SD și micro SD se achiziționează separat. Pot fi conectate 4 cititoare (fiecare cu două sloturi) sau 4 hub-uri USB în același timp și, după cum scriam, acestea pot fi combinate în funcție de nevoi. Când sunt folosite împreună, conectate la dock, e nevoie de alimentare la priză însă, cititoarele și hub-urile USB pot fi folosite și separat, alimentate de PC/laptop.
I-am găsit maximum de utilitate la birou, dar am plecat cu stația și pe teren și s-a dovedit a fi de foarte mare folos. Dacă lucrați în echipă și trebuie să copiați informația din mai multe surse repede, pentru a înapoia cardurile, sau dacă folosiți mai multe camere sau device-uri în același timp și vreți să aveți o imagine de ansamblu asupra tuturor informațiilor, dock-ul e foarte practic. Dacă aveți nevoie de mai multe porturi USB decât va oferă laptopul/PC-ul pentru a conecta mai multe device-uri, puteți avea în plus 3 porturi USB Type A și 4 porturi USB Type C sau 4 porturi USB Type A și 3 porturi USB Type C (depinde cum alegeți să conectați stația – prin USB Type A sau USB Type C). Viteza de transfer nu e afectată, beneficiați de vitezele de transfer aferente standardului USB 3.2, transferul prin dock e foarte bun și pentru fișierele foto, dar și pentru cele video.
Mie, combinația perfectă mi se pare: 1 cititor SD (2 sloturi), 1 cititor micro SD (2 sloturi) și un hub USB (1 port USB Type A și unul USB Type C). Desigur, aș mai putea adaugă 1 cititor SD și un hub USB. Pot copia 4 carduri SD și 2 micro SD și aș putea conecta 2 hard-uri externe în același timp. Sau pot să-mi încarc telefonul și bateriile de la drona sau GoPro în timp ce copiez din mai multe surse. S-a întâmplat ca la meciuri de fotbal să merg în echipă de trei fotografi și să fie nevoie să copiez cardurile de la ceilalți colegi pentru a le înapoia imediat. S-a întâmplat să fim doi sau trei fotografi la nunți și să fiu în aceeași situație. Timpul e important pentru toată lumea, iar dock-ul ăsta de la Kingston este o solutie foarte practică.
Kingston Workflow Station la birou
Mai jos, un exemplu de utilizare la birou, cu două carduri SD, un card micro SD, un hard disk extern conectat și cu telefonul la încărcat.
Kingston Workflow Station pe teren
Folosirea dock-ului pe teren e condiționată de o sursă de curent. Dacă aveți unde să alimentați la priză, e perfect, dacă sunteți pe drum, într-o mașină, e necesar un invertor. Eu am primit stația in timpul unei expediții Discover Dâmbovița și am fost curios să văd cum e încă de când eram pe drum. În clipul de mai jos am specificat c-o să studiez dacă există și cititoare pentru carduri compact flash (express) sau XQD dar, din păcate, acestea nu există. Kingston Workflow Station poate conecta doar cititoare SD și micro SD. Însă, se poate conecta printr-un port USB orice cititor pentru astfel de carduri. De asemenea, dacă aveți SSD-uri cu interfață USB Type C de genul Samsung T5, T7, G-Technology sau orice SSD de tipul asta cu dimenisiuni care se pot potrivi cu dimensiunile unui slot al dock-ului, le puteți conecta prin stație. Aici, vitezele de transfer sunt chiar spectaculoase.
Specificații Kingston Workflow Station
Interfata:
- Dock: USB 3.2 Gen 2
- USB miniHub: USB 3.2 Gen 1
Conector:
- Statie de andocare: USB-C
- USB miniHub: USB-C
- Intrari USB acceptate:
- USB miniHub: USB-A, USB-C
- Temperatura de functionare: 0 pana la 60 de grade C
- Temperatura de depozitare: -25 pana la 85 de grade C
- Compatibil cu: Windows 10, 8.1, 8, Mac OS (v.10.10.x +)
Dimensiuni:
- Doc: 160,27 x 70,27 x 55,77 mm
- USB miniHub: 62,87 x 16,87 x 50 mm
Greutate:
- Doc: 292g
- USB miniHub: 30g
Concluzii
Kingston Workflow Station are un design plăcut, nu ocupă mult spațiu pe birou și e foarte ușor, undeva la 300 de grame cu huburile conectate. Dacă nu aveți suficiente porturi pentru a conecta cât mai multe deviceuri, stația e foarte utilă în direcția asta și funcționează ca un “centru inteligent pentru conectare”. Cititoarele și minihub-ul USB pot fi folosite și separat (ocupă puțin spațiu în geantă atunci când plecați de acasă). Poate fi folosit cu succes și pe teren (cu condiția să aveți o sursă de curent electric pe aproape). Vitezele de transfer sunt mari, iar dock-ul nu afectează cu nimic aceste rate. Eu sunt foarte încântat de el!
Singurul aspect care mi se pare un pic deranjant este că huburile nu stau foarte fix în porturi. Mi s-a întâmplat să scot hubul USB cu totul când am deconectat hard disk-ul extern. Practic, trebuie ținut cu mâna ca să aveți siguranța că nu iese hubul cu totul când scoateți cablul USB.
Mă bucură că stația e alimentată la priză, astfel riscul ca anumite fișiere să se corupă la copiere scade spre zero sau riscul ca în timpul copierii hubul să se deconecteze e infim.
Prețul (1050 de lei pentru tot kitul) e decent pentru câte întrebuințări are și poate avea. Pentru mine e clar că Kingston va încerca să dezvolte acest dock pe viitor.