VLAD EFTENIE

Despre Vlad Eftenie

Lector Dr. Arh. Vlad EFTENIE, membru al asociaţiilor profesionale OAR si RUR. Cercetare doctorală cu subiectul “Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane”. Lector în cadrul departamentului Sinteza de Proiectare al UAUIM, titular al cursului teoretic “Fotografia ca instrument de studiu şi cunoastere în arhitectură”. Absolvent al UAUIM în 2003 şi al Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată în 2005.

  • Autor şi co-autor al unor numeroase studii şi proiecte de arhitectură/urbanism în domeniile educaţiei, comercial, administrativ şi rezidential, in colectivul agenţiei de arhitectura Baumarc Proiect.
  • Autor al unor numeroase articole în reviste de specialitate având ca subiect arhitectura şi fotografia de arhitectură.
  • Autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură, atât în România (Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Negreşti-Oaş) cât şi în străinătate (Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneţia, Viena).
  • Reprezentant al României în cadrul EuroARTPhoto, expozitie cu participare internationala organizata de Ufficio Stampa sub patronajul Uniunii Europene, la Milano si Roma, 2014-2015.
  • Iniţiere şi susţinere a numeroase workshopuri şi ateliere de fotografie urbană/street/de arhitectură în Bucureşti, Cluj, Braşov, Botoşani, Constanţa.
  • Premiu în cadrul competiţiei internaţionale de fotografie urbană CBRE Urban Photographer of the Year, 2011.
  • Câştigător al secţiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, 2014.
  • Membru in echipa oficiala de fotografi ai Festivalului Enescu, editia 2015.
  • Colaborator al Radio Romania Cultural in cadrul rubricii “Orasul vorbeste”, din 2016
  • Inclus in galeria “Forbes Heroes” de catre publicatia Forbes Romania, 2016.
vlad eftenie weddcamp 2019

Despre prezentare

Vlad EftenieDespre obtinerea imaginilor cu impact si care pot spune o poveste vizuala

“Cum putem obtine fotografii memorabile, care sa placa celorlalti si care sa castige in confruntarea cu timpul”? Este probabil una dintre cele mai prezente intrebari pe care un fotograf, indiferent de genul abordat, si-o adreseaza instinctiv inaintea fiecarei declansari. Intre o fotografie buna si o fotografie memorabila exista cateva diferente majore. Si nimic nu e mai trist decat o imagine perfecta din punct de vedere tehnic dar care nu spune nimic. Propun dezvoltarea acestui subiect pentru prezentarea pe care o voi sustine in cadrul WEDDCAMP 2019. “Care sunt ingredientele care confera un caracter memorabil fotografiilor? Cum putem invata sa le identifica si sa le integram in gestul fotografic?” Voi face apel la invataturile aduse prin practicarea fotografiei de strada. De ce fotografia de strada? Pentru ca este dinamica, imprevizibila, pune la incercare abilitatile fotografului intr-o provocare frumoasa, vie. Fotografia de strada este printre putinele genuri care propun intalnirea concomitenta a Fotografului cu Spatiul si Timpul, cu Emotia, cu Lumina. Ingredientele spatiului inconjurator se destainuie pe straturi, privirea incearca sa afle Armonie intr-o lume aparent haotica. Aici se dezvaluie capacitatea sa de a deveni un Observator atent, de a intelege mai mult, de a deveni invizibil, ubicuu, de a-si inchide gandurile pentru a lasa subconstientul sa devina un ghid neasteptat de sigur. Intampinarea momentului de gratie devine scopul cautarilor si transformarii permanente, el cautand ceea ce nu stie cum arata, unde se poate gasi sau ce aduce cu sine – context in care aflarea unei Etici a unui fel de-a fi poate ilumina scopul insusi al existentei intr-un cadru dat. Imprietenirea cu imprevizibilul, cu sincronicitatile planurilor realitatii, prin reactie spontana, transforma intamplarea aparenta in ceva asteptat, deloc surprinzator. Discursul isi propune apropierea si deschiderea fotografului, in plan uman spre acele dimensiuni invizibile, intuite, din planul emotional. Dincolo de stapanirea unor reguli de compozitie, rolul fotografului este acela de a deschide usi invizibile, atat catre sine cat si catre lumea exterioara. Intr-un exercitiu de pendulare intre sine si ceilalti, Emotia devine ingredientul magic care preschimba umbra in lumina si ofera nume si raspunsuri tuturor acelor intrebari si necunoscute care definesc rutina. Voi dezvalui ingredientele care alcatuiesc multitudinea de planuri ale unui gest fotografic complet, sub incidenta temelor compozitionale specifice fotografiei de strada sau portretului creativ. Voi propune aprofundarea acelor caracteristici care pot spori Competentele fotografului, capacitatea sa de a se emotiona, de a intra in armonie cu mediul inconjurator si de a crea astfel imagini echilibrate, cu impact vizual, capabile sa vibreze. Voi propune analiza mijloacelor de elaborare ale unui discurs vizual narativ, prin imagini care pot spune povesti vizuale.


About Vlad Eftenie

Vlad Eftenie, born in 1978 in Bucharest, Romania.

  • Architect, Ph-D Lecturer at University of Architecture and Urbanism “Ion Mincu” from Bucharest since 2003.
  • Member of Professional Associations of Romanian Architects and Urbanists.
  • Since 2005, assistant in the Architectural Design Synthesis department at UAUIM, author of theoretical course “Photography as a methodical study tool in architecture”.
  • Author of the book entitled “Photography as a methodical investigation tool of the urban image“, Ion Mincu University Press, 2012 .
  • Author and co-author of numerous studies and projects of architecture / urban planning in education, commercial, administrative and residential interest area.
  • Author of numerous articles in professional journals on the subject of architecture and architectural photography.
  • Member in professional juries in architecture and architectural photography contests.
  • Coordination and support of numerous workshops and lectures on the subject of architectural and urban photography as a methodical tool – in Romania and abroad, in the Francophone Network of Schools of Architecture (REA), 2006 -2014.
  • Numerous individual and group participations in architectural and urban photography exhibitions in Romania (Bucharest, Timisoara, Baia Mare) and abroad (Berlin, Lisbon, Toulouse, Padova, Dublin, Venice), 2003-2016.
  • Winner of the Low light category of the Sony World Photo Contest, 2014
  • Prize in the international competition of urban CBRE Urban Photographer Photo of the Year, 2011.
  • First prize in the national competition “See Orange” organised by Orange, Romania, 2006.
  • Mention in the international architectural competition “Nomad Art” organized by EALR – GAIA, France, 2003.
  • Member of the official photographers team of the “Enescu Festival”, 2015 edition.
  • Included in the “Forbes Heroes” gallery by Forbes Romania, 2016.
Scroll to Top

This website is using cookies. By using www.weddcamp.com, you agree to the use of our cookies.